Wanneer mogen of moeten werknemers thuiswerken?

Category: Werkgevers

De Rijksoverheid heeft werkgevers met klem geadviseerd om werknemers de komende tijd zo veel mogelijk thuis te laten werken. Dat kan een lastige situatie opleveren. Want wat zijn precies de verplichtingen op het gebied van thuiswerken? En wat kan een werkgever doen om de werknemers hierin te ondersteunen? Axius beantwoordt enkele veelgestelde vragen over het coronavirus en thuiswerkmaatregelen.

Kan ik mijn werknemer dwingen om thuis te werken?

Gezien het advies van de overheid moeten werkgevers er bij werknemers op aandringen dat zij, waar mogelijk, thuiswerken. Van werknemers mag worden verwacht dat zij hieraan meewerken.

Het is echter niet zomaar mogelijk om de werknemer te verbieden naar werk te komen. Dit ligt anders wanneer de werknemer (milde) gezondheidsklachten vertoont zoals kuchen, hoesten, keelpijn en/of een loopneus. In dat geval moet de werknemer thuis blijven. De werkgever is immers verplicht om een gezonde en veilige werkomgeving te bieden. Indien er kans bestaat op besmetting, is dit niet meer het geval.

Mag een werknemer afdwingen om thuis te werken?

Een werknemer mag niet op eigen initiatief thuis gaan werken omdat er angst is voor het coronavirus. Dit mag alleen als er sprake is van een reëel gevaar. Bijvoorbeeld als een werknemer tot een risicogroep behoort of wanneer er onvoldoende voorzorgsmaatregelen door de werkgever zijn getroffen. Indien dit geval is, dient de werknemer melding bij de werkgever te maken van de reële coronadreiging. Uiteraard zal de werknemer dan waar mogelijk thuis moeten werken. Zodra de situatie weer veilig is, zal de werknemer weer op het werk moeten verschijnen.

Hoe kan mijn werknemer ondersteunen bij het thuiswerken?

Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om een gezonde en veilige werkomgeving voor alle werknemers te bewerkstelligen. Ook in het geval van thuiswerken. Werknemers dienen te beschikken over het juiste materiaal om hun werk goed te doen, zoals een laptop en de nodige instructies.

De gezondheid van werknemers blijft belangrijk, ook als zij niet op kantoor aanwezig zijn. Denk aan een ergonomische werkhouding door middel van bijvoorbeeld een passende bureaustoel is belangrijk, niet ten minste vanwege de Arboregelgeving.

Blijf ook vooral in contact met werknemers. Niet enkel om hen de instrueren en informeren, maar ook om simpelweg te peilen hoe het met hen gaat. De mentale gezondheid is immers net zo belangrijk als de fysieke, zeker in deze tijden van isolatie. Door regelmatig te (video)bellen met werknemers te houden, biedt u als werkgever op afstand alsnog de structuur, het contact en de saamhorigheid van de reguliere werkplek.

Meer over arbeidsrecht

Geschreven door:

Beheerder

Beheerder.
Heeft u een vraag? Neem contact op.

T: 0318 - 584 999
E: info@axiusadvocaten.nl

Ontdek wat onze advocaten voor
u kunnen betekenen.

Gratis kennismaken