Duur partneralimentatie bepalen met het vFAS stroommodel

Hoe lang moet ik partneralimentatie betalen? Een vraag die een advocaat familierecht vaak te horen krijgt. Cliënten die met een echtscheiding te maken krijgen, blijken het niet makkelijk te vinden om de voor hen geldende duur van de verplichting tot betaling van partneralimentatie te bepalen.

Per 1 januari 2020 is de Wet herziening partneralimentatie in werking getreden. Krachtens deze wet is de verplichting tot betaling van partneralimentatie in duur beperkt. De in artikel 1:157 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek omschreven hoofdregel luidt dat de duur van de verplichting tot partneralimentatie gelijk is aan de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaren. Er zijn drie uitzonderingen op die hoofdregel.

Handige tool om de duur van de partneralimentatie te berekenen

Voor een advocaat familierecht of mediator gesneden koek, maar voor iemand die onverhoopt met een echtscheiding te maken krijgt niet zo vanzelfsprekend. Daarom heeft de vFAS (vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators) een praktische tool ontwikkeld: het stroommodel voor de vaststelling van de duur van partneralimentatie.

Beantwoord simpelweg de gestelde vragen in het stroommodel hieronder om op een eenvoudige wijze de in uw situatie geldende duur van de partneralimentatie vast te stellen:

Hogere resolutie? Download pdf-bestand

Let op: het stroommodel geldt uitsluitend voor echtscheidingen waarin het verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend op of na 1 januari 2020. Ook goed om te weten is dat de aan de hand van het stroommodel vastgestelde duur ingaat per de datum van de ontbinding van het huwelijk.

Vragen over familierecht?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of heeft u andere vragen op het gebied van familierecht? Zoals kinderalimentatie, zorg- en contactregeling of gezag? Neem dan gerust contact op met mij of mijn collega mr. Rosalie Lagerweij om uw kwestie gratis en vrijblijvend te bespreken. Wij helpen u op weg.

Gratis kennismaken

Gerelateerd:

De auteur van dit blog is lid van de vFAS en de MFN (Mediatorsfederatie Nederland).

Geschreven door:

mr. Job Blok

mr. Job Blok.
Heeft u een vraag? Neem contact op.

T: 0318 - 584 999
E: info@axiusadvocaten.nl

Ontdek wat onze advocaten voor
u kunnen betekenen.

Gratis kennismaken