Het verschil tussen gelijkwaardig ouderschap en co-ouderschap

Als ouders uit elkaar gaan, moeten zij afspraken maken over de zorg en opvoeding van hun kind(eren). In de afspraken die ouders maken worden de termen ‘gelijkwaardig ouderschap’ en ‘co-ouderschap’ vaak door elkaar gebruikt, maar juridisch gezien zijn dit twee verschillende begrippen. In dit blog wordt uitgelegd wat deze termen inhouden en wat de belangrijkste overeenkomsten en verschillen zijn.

Wat is gelijkwaardig ouderschap?

Gelijkwaardig ouderschap betekent dat beide ouders na een scheiding een actieve en betekenisvolle rol blijven spelen in het leven van hun kind(eren). Dit betekent echter niet dat de zorg en opvoeding exact gelijk verdeeld moeten worden. Het uitgangspunt van gelijkwaardig ouderschap is dat beide ouders gelijke rechten en plichten hebben, ongeacht de specifieke tijdsverdeling. Gelijkwaardigheid betekent dus niet automatisch gelijkheid in zorgdagen.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is een specifieke invulling van gelijkwaardig ouderschap, waarbij de zorg voor het kind (vrijwel) gelijk verdeeld is tussen beide ouders. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat het kind de ene week bij de ene ouder verblijft en de volgende week bij de andere ouder, of dat de dagen evenredig verdeeld worden over de week.

Als ouders een co-ouderschapsregeling willen afspreken, moet deze regeling in het belang van het kind zijn. Co-ouderschap is in het belang van het kind als er sprake is van:

  1. een goede samenwerking tussen de ouders;
  2. wederzijds respect tussen de ouders;
  3. een goede afstemming en communicatie tussen de ouders.

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?

Zowel bij gelijkwaardig ouderschap als bij co-ouderschap blijven beide ouders betrokken bij de opvoeding en het leven van hun kind. Een belangrijk verschil zit in de verdeling van de zorgtaken. Bij co-ouderschap wordt de zorg (bijna) gelijk verdeeld, terwijl bij gelijkwaardig ouderschap de verdeling anders kan zijn. Het kind kan bijvoorbeeld vaker bij één ouder wonen, terwijl de andere ouder een omgangsregeling heeft. Dit betekent niet dat de ouder met minder zorgdagen minder belangrijk is; het gaat erom dat beide ouders een actieve rol blijven spelen.

Wat betekent dit voor u?

Bij een scheiding bepalen ouders samen welke zorgregeling het beste bij hun situatie past. Deze afspraken leggen zij vast in een ouderschapsplan. De rechter beoordeelt of deze afspraken in het belang van het kind zijn. Als het ouders niet lukt om afspraken te maken, bepaalt de rechter welke omgangsregeling zal gelden. Bij het maken van die beslissing staat het belang van het kind voorop.

Heeft u vragen over de verdeling van de zorg na een scheiding? Neem vrijblijvend contact op met een van onze familierecht advocaten. Wij helpen u graag!

Geschreven door:

mr. Rosalie Lagerweij

mr. Rosalie Lagerweij.
Heeft u een vraag? Neem contact op.

T: 0318 - 584 999
E: info@axiusadvocaten.nl

Ontdek wat onze advocaten voor
u kunnen betekenen.

Gratis kennismaken