Hoe word je advocaat?

Suits, Law & Order en How to get away with murder. In diverse televisieprogramma’s wordt het beroep van advocaat zichtbaar. Vaak in de vorm van een zelfverzekerde man in driedelig pak die zich met een vastberaden houding inzet voor de belangen van zijn cliënt. Hij opereert met een glas whisky in zijn hand vanuit een comfortabel kantoor, gelegen op de hoogste verdieping van een wolkenkrabber.

Menig advocaat krijgt regelmatig de bovenstaande vraag: hoe word je advocaat? In deze blog wordt inzichtelijk welke stappen je dient te ondernemen indien je voornoemde ambitie deelt. Om daadwerkelijk het beroep van advocaat te mogen uitoefenen en de titel van advocaat te mogen voeren, moet je beëdigd zijn bij de rechtbank. Uiteraard gaat een en ander vooraf aan die beëdiging.

Voorwaarden voor de beëdiging

De eerste voorwaarde om beëdigd te kunnen worden is dat iemand meester in de rechten moet zijn. Hierbij wordt niet gedoeld op een meester zoals op de basisschool voor de klas stond, maar het behalen van een meestertitel. Deze titel mag je voeren indien je met succes een studie rechtsgeleerdheid aan een Nederlandse universiteit hebt afgerond. Deze studie bestaat uit twee delen: een bachelor en een master. Tijdens het volgen van de bachelor vergaart de student algemene kennis. In de master verdiept de student zich in een bepaald rechtsgebied en schrijft de student hier een scriptie over. Om advocaat te kunnen worden, dient zowel de bachelor als de master te zijn afgerond.

Na je studie ga je op zoek naar een kantoor dat jou een opleidingsplek kan bieden. Voorgaande is enkel anders indien je eigen ondernemer bent en dus niet in loondienst bent van een advocatenkantoor. Om beëdigd te kunnen worden, dien je vervolgens een verzoekschrift in bij de Raad van de Orde van Advocaten in het arrondissement waar het advocatenkantoor gevestigd is. Dit verzoek wordt vervolgens doorgestuurd aan de rechtbank. Indien je aan alle eisen voldoet, word je beëdigd.

De beëdiging

De beëdiging is plechtige aangelegenheid en vindt plaats in de rechtbank tijdens een formele zitting. Tijdens de zitting zal de officier van justitie de aanstaande advocaat formeel voordragen om beëdigd te worden. Om officieel beëdigd te kunnen worden moet de aanstaande advocaat de eed of belofte erkennen. Deze luidt als volgt:

“Ik zweer (beloof) getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet, eerbied voor de rechterlijke autoriteiten, en dat ik geen zaak zal aanraden of verdedigen, die ik in gemoede niet gelove rechtvaardig te zijn.”

Wanneer je een religieuze achtergrond hebt, kun je er voor kiezen om de eed af te leggen in plaats van de belofte. Kies je voor de eed, dan steek je de wijs- en de middelvinger aaneengesloten in de lucht, en spreek je de volgende woorden uit:  “zo waarlijk helpe mij god almachtig”. Kies je voor de belofte, dan worden de vingers niet in de lucht gehouden, en spreek je uit: “dat beloof ik”. Interessant is dat het ook mogelijk is om deze eed of de belofte in het Fries af te leggen, aangezien de Friese taal een nationaal erkende en officiële taal is.

Na de beëdiging

Eenmaal beëdigd, word je ingeschreven op het tableau waarnaar je officieel advocaat bent!  Hoewel je dat wellicht zou denken, ben je op dat moment nog niet uitgeleerd. Feitelijk begint het echte werk dan pas. Naast het fulltime werken in de praktijk, volg je namelijk een beroepsopleiding van ruim twee jaar en sta je de eerste drie jaar van je carrière als advocaat onder supervisie van je begeleider.  De begeleider wordt patroon genoemd en is een ervaren advocaat. Na het behalen van je beroepsopleiding ben je nog steeds niet uitgeleerd. Alle advocaten in Nederland dienen zich jaarlijks bij te scholen in het vakgebied waarin ze werkzaam zijn. Daarnaast zijn er veel advocaten die na de beroepsopleiding een specialisatie opleiding volgen, waardoor zij zich met recht specialist mogen noemen op een bepaald rechtsgebied. Een advocaat raakt derhalve nooit uitgeleerd!

Meer weten?

Wij houden graag de drempel laag bij Axius Advocaten & Mediators. Dus ook voor deze vragen, kun je contact met ons opnemen.

Geschreven door:

mr. Job Blok

mr. Job Blok.
Heeft u een vraag? Neem contact op.

T: 0318 - 584 999
E: info@axiusadvocaten.nl

Ontdek wat onze advocaten voor
u kunnen betekenen.

Gratis kennismaken