Betrokken, deskundig en oplossingsgericht. Slechts drie woorden, maar met zoveel betekenis. Als familierechtadvocaat heeft Job dagelijks te maken met menselijk leed...
Hoorrecht van kinderen is geen keuzerecht!
Veelgehoorde vragen in een echtscheidingsprocedure zijn: mogen de kinderen tegen de rechter vertellen bij welke ouder ze willen wonen en hoe de omgangsregeling met de andere ouder zal zijn? En zal de rechter deze wens moeten volgen?
In de procedure tot echtscheiding hebben minderjarige kinderen van 12 jaar en ouder het recht te worden gehoord door de rechter. Volgens de wet mag de rechter in een procedure tot echtscheiding niet eerder beslissen dan nadat hij het minderjarige kind of de minderjarige kinderen van 12 jaar of ouder in de gelegenheid heeft gesteld zijn of hun mening kenbaar te maken. De rechter zal een kind onder de 12 jaar horen indien hij dit in een specifiek geval noodzakelijk en nuttig vindt. Maar hoe jonger het kind hoe kleiner de kans dat het kind door de rechter gehoord zal worden. Het is wel mogelijk dat het kind onder de 12 jaar wordt gehoord door de Raad voor de Kinderbescherming in het kader van een eventueel (door de rechter noodzakelijk geacht) onderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming.
Het hoorrecht wordt ingevuld door het kind op de rechtbank uit te nodigen voor een gesprek. Het betreffende kind krijgt hiervoor zelf een brief van de rechtbank thuisgestuurd. Bij het gesprek met de rechter mogen de ouders niet aanwezig zijn. Tijdens het gesprek vraagt de rechter aan het kind waar hij of zij het liefst zou willen wonen en hoe vaak hij of zij op bezoek zou willen gaan bij de andere ouder. De rechter vindt het heel erg belangrijk om te weten wat het kind zelf wil. Mocht het kind niet naar de rechtbank willen voor een gesprek met de rechter, is het mogelijk dat het kind zelf een brief aan de rechter schrijft. De rechtbank heeft voor kinderen een eigen website gemaakt waarop een filmpje van 9 minuten is geplaatst waarin goed wordt uitgelegd hoe een gesprek met een rechter gaat.
Het hoorrecht van het kind is geen keuzerecht. Het is dus niet zo - zoals men vaak wel denkt - dat de rechter automatisch de mening van het kind volgt en het kind dus in feite zelf kiest bij welke ouder hij of zij na de echtscheiding gaat wonen of hoe vaak hij of zij op bezoek gaat bij de andere ouder. De rechter zal de mening van het kind wel meenemen in de uiteindelijke beslissing maar zal altijd in het belang van het kind beslissen.
Indien u meer informatie omtrent dit onderwerp wenst, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers.