banner

Kan een kind zich laten vaccineren zonder toestemming van de ouders?

Discussies over het al dan niet vaccineren en de gevolgen daarvan zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Eén veelgehoorde vraag daarin is: wat als een kind zich wil laten vaccineren, terwijl de ouder daarvoor geen toestemming geeft? Nu het vaccinatiedebat is volle gang is, dient ook de eerste uitspraak van de rechter hierover zich aan.

Een kind dat zich wil laten vaccineren: de casus

De rechtbank Zutphen heeft op 5 november 2021 uitspraak gedaan in een dergelijke zaak. Het gaat om een zaak waarin een kind van twaalf jaar, met op het moment van uitspraak één ouder met gezag over hem (de vader), graag gevaccineerd wil worden tegen corona. Hij heeft dit besloten na zich te hebben ingelezen en er goed over na te hebben gedacht. De vader weigert echter mee te werken aan de vaccinatie van zijn kind tegen corona. Daarom dient het kind een brief in bij de rechter en vraagt deze om vervangende toestemming voor vaccinatie tegen corona.

Mag een kind zich juridisch gezien laten vaccineren zonder toestemming?

In ons wetboek staat, kort gezegd, dat voor een vaccinatie de toestemming van de patiënt vereist is. Voor kinderen van twaalf tot en met vijftien jaar gelden aanvullende eisen. Namelijk dat naast de toestemming van het kind zelf, ook de toestemming van de ouder die het gezag heeft nodig is. Dit is overigens niet zo als:

  1. de vaccinatie kennelijk nodig is om ernstig nadeel voor het kind te voorkomen, én;
  2. indien het kind, ook na de weigering van de toestemming, de vaccinatie weloverwogen blijft wensen.

Voor kinderen onder de twaalf jaar is deze wettelijke bepaling niet van toepassing. Kinderen van zestien tot achttien jaar mogen zelf beslissen; toestemming van hun ouders is niet nodig.

Het oordeel: vaccinatie zonder toestemming bij kinderen

Terug naar de casus. De rechter is in dit geval tot de conclusie gekomen dat het kind zich, ook zonder toestemming van zijn vader, kan laten vaccineren tegen corona. De rechter baseert zijn conclusie op het advies van de Gezondheidsraad van juni 2021, over de vaccinatie van adolescenten tegen corona. Na afweging van de risico’s is de Gezondheidsraad destijds tot de conclusie gekomen dat vaccinatie zinvol en verantwoord is. Er is volgens de rechter dan ook geen toestemming nodig van de vader, omdat de vaccinatie nodig is om ernstig nadeel voor het kind te voorkomen. Daarnaast blijft het kind bij zijn wens, ook na de weigering van de toestemming van zijn vader. Hij kan zich daarom laten vaccineren.

Vragen over vaccineren van kinderen of familierecht?

De vraag ‘kan een kind zich laten vaccineren zonder toestemming van zijn ouders?’ kan in bepaalde omstandigheden dus met ‘ja’ worden beantwoord. Heb je hier vragen over of over iets anders op het gebied van familierecht, neem dan gerust contact op met een van onze advocaten familierecht. Tijdens een gratis kennismakingsgesprek of het familierechtspreekuur helpen we je graag verder.

Gratis kennismaken Familierecht spreekuur

Lees ook:

< Terug naar overzicht