Met uw kinderen op vakantie na een scheiding?

Na een scheiding willen veel ouders nog met hun kinderen op vakantie (naar het buitenland), maar hiervoor is toestemming nodig van de andere ouder. Hoe dit geregeld kan worden leggen we hieronder uit.

Na een scheiding is het uitgangspunt dat beide ouders het gezag over hun kinderen behouden. Zoals ik reeds in mijn blog van 6 juni 2016 heb uitgelegd, heeft de ouder die met de kinderen naar het buitenland op vakantie wenst te gaan, daartoe de toestemming van de andere ouder nodig. Die toestemming moet blijken uit het door de beide ouders voor akkoord ingevulde en ondertekende formulier ‘Toestemming voor reizen met minderjarigen naar het buitenland’. U treft dit formulier hier aan.

Vervangende toestemming

Wanneer de andere ouder die toestemming weigert, kan de ouder die de toestemming nodig heeft de rechter op grond van het bepaalde in artikel 1:253a van het Burgerlijke Wetboek vragen om hiervoor vervangende toestemming te verlenen. Een dergelijk verzoek kan alleen via een advocaat bij de rechtbank worden ingediend.

Kort geding

De behandeling van het verzoek tot verkrijging van vervangende toestemming neemt de nodige tijd in beslag. Vaak meer dan twee maanden. Wanneer de ouder die op reis wil die tijd niet heeft, kan een kort geding uitkomst bieden. Een kort geding is een snelle voorlopige voorzieningenprocedure waarin de voorzieningenrechter op zeer korte termijn (soms al binnen een paar dagen) een beslissing geeft. Echter, over het algemeen gaan wij in Nederland met z’n allen tegelijk op vakantie waardoor de rechtbanken het in de vakantieperioden vaak druk hebben. Het gevolg daarvan is dat het ook in een kort geding 4 tot 5 weken kan duren voordat er door de voorzieningenrechter een beslissing wordt gegeven.

Tip:

Teneinde te voorkomen dat u in tijdnood geraakt is het aan te raden om uw ex-partner al ruim voordat u met de kinderen op vakantie wenst te gaan te vragen u daar toestemming voor te verlenen en om in dat kader het voormelde formulier ‘Toestemming voor reizen met minderjarigen naar het buitenland’ samen in te vullen en te ondertekenen. Mocht uw ex-partner die toestemming weigeren heeft u nog voldoende tijd om de rechter – al dan niet in kort geding – om vervangende toestemming daarvoor te vragen.

Wat kan Axius voor u doen?

De familierecht advocaten en mediators van Axius begeleiden regelmatig partijen bij geschillen rond vakanties. Dit kan gaan om de toestemming voor de vakantie, de afgifte van paspoorten of het aanvragen van identiteitsbewijzen van de kinderen. Wij proberen eerst in overleg en dus buiten de rechter om tot een oplossing te komen. Mocht dat niet lukken dan kan een kort geding of een bodemprocedure uitkomst bieden.

Heeft u over het bovenstaande nog vragen? Kom dan gerust langs op ons kosteloze inloopspreekuur, iedere dinsdag van 16:30 tot 18:30 uur of maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van 30 minuten. Ook tijdens de zomermaanden is er altijd een familierechtadvocaat aanwezig om u verder te helpen.

Neem contact op met Job

Geschreven door:

mr. Job Blok

mr. Job Blok.
Heeft u een vraag? Neem contact op.

T: 0318 - 584 999
E: info@axiusadvocaten.nl

Ontdek wat onze advocaten voor
u kunnen betekenen.

Gratis kennismaken