Een echte doorpakker, sociaal en een tikje perfectionistisch – zo staat Mandy onder zowel collega’s als klanten bekend.
Nieuwe auto gekocht met teruggedraaide kilometerstand, wat nu?
In de praktijk komt het geregeld voor: iemand koopt een nieuwe auto en later blijkt de kilometerstand teruggedraaid te zijn. De koper heeft dan vaak te veel betaald voor de auto. Welke mogelijkheden heeft u in zo’n geval? In deze blog gaan we in op wat u kunt doen als u een auto heeft gekocht met een teruggedraaide kilometerstand.
Allereerst: heeft u de auto met teruggedraaide kilometerstand gekocht bij een particulier of een (garage)bedrijf? In deze twee situaties gelden namelijk andere mogelijkheden.
Auto met teruggedraaide kilometerstand van een (garage)bedrijf
Heeft u de auto met teruggedraaide kilometerstand gekocht bij een bedrijf, dan geniet u meer bescherming dan bij een particulier. In dit geval garandeert een verkoper de juistheid van de kilometerstand namelijk stilzwijgend. Als de kilometerstand achteraf niet juist blijkt te zijn, is er sprake van ‘non-conformiteit’. De auto is dan niet goed, omdat deze niet in lijn is met de overeenkomst. Overigens moet het dan wel gaan om een groot verschil in de kilometerstand, en niet slechts om enkele kilometers.
De verkoper kan dit gebrek dan niet wegnemen: het is onmogelijk om de auto te leveren met de overeengekomen kilometerstand. Eén mogelijkheid die u dan als koper heeft, is de overeenkomst ontbinden. Een andere optie is de overeenkomst vernietigen op grond van dwaling: u zou de auto immers niet (voor dezelfde prijs) gekocht hebben als u op de hoogte zou zijn geweest van de daadwerkelijke kilometerstand.
Auto met teruggedraaide kilometerstand van een particulier
Heeft u de auto gekocht van een particulier, dan ligt het wat lastiger. Dat een particuliere verkoper de kilometerstand garandeert, kan namelijk niet worden aangenomen. Het gaat hier om een overeenkomst tussen twee gelijkwaardige partijen die (waarschijnlijk) nagenoeg evenveel of even weinig kennis hebben van auto’s. Dus rust er op de koper een zogeheten onderzoeksplicht: als koper moet u onderzoek doen naar bepaalde eigenschappen (onder andere de kilometerstand) waarover u twijfelt of zou moeten twijfelen. Over die eigenschappen dient u vragen te stellen aan de verkoper of zelf (nader) onderzoek te verrichten.
Stel bijvoorbeeld dat het gaat om een wat oudere auto met een (opvallend) lage kilometerstand of een uit het buitenland geïmporteerde auto, dan is de kilometerstand een eigenschap waaraan de koper zou moeten twijfelen en dus nader onderzoek naar zou moeten doen. Doet u dit niet en blijkt achteraf dat de kilometerstand niet klopt, dan kunt u het deksel op de neus krijgen doordat de rechter oordeelt dat u als koper niet heeft voldaan aan de onderzoeksplicht. Er is dan geen sprake van non-conformiteit; de overeenkomst kan niet worden ontbonden en er kan geen beroep op dwaling worden gedaan.
Als iets te mooi om waar lijkt te zijn, is dat vaak ook zo. Doe bij de aankoop van een nieuwe auto bij een particulier daarom altijd navraag en onderzoek naar de kilometerstand. Zo komt u later niet voor vervelende verrassingen te staan.
Vragen over een consumentenkoopovereenkomst?
Heeft u vragen over wat te doen als u een auto met teruggedraaide kilometerteller heeft gekocht of andere vragen over consumentenkooprecht? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten overeenkomstenrecht voor een gratis kennismakingsgesprek. Wij helpen u graag verder met uw kwestie.
Lees ook:
- Help! De (ver)koper werkt niet mee aan de levering van een koopwoning
- De drie meest voorkomende vragen over algemene voorwaarden
- Wanneer gaat het eigendom over na het sluiten van een koopovereenkomst?
- Een hoogslaper bij Leen Bakker besteld?
- De directie stelt zich niet aansprakelijk voor verlies of diefstal