Natuurlijk heeft een kind biologisch gezien maar één mama en één papa. Maar wat nu als je kind de nieuwe partner van je ex ook ‘papa’ of ‘mama’ gaat noemen? Mag dit zomaar? Of kan je dat als ouder tegenhouden?
Op het moment dat je als getrouwd stel samen een kind krijgt, verkrijg je beiden van rechtswege het ouderlijk gezag over dit kind. Het ouderlijk gezag omvat de plicht en het recht van de ouder om zijn minderjarige kind te verzorgen en op te voeden, maar, zoals is vastgelegd in artikel 1:247 lid 3 BW, ook de verplichting van de ouder om de ontwikkeling van de banden van zij kind met de andere ouder te bevorderen.
Een scheiding brengt natuurlijk veel veranderingen met zich mee. Eén ding blijft in beginsel onveranderd: beide ouders blijven belast met het ouderlijk gezag over hun kind. Dit is ook de reden dat bij scheidingen een ouderschapsplan wordt opgesteld. In een ouderschapsplan worden de afspraken omtrent de opvoeding, verzorging en omgang van het kind vastgelegd.
Het komt natuurlijk voor dat ouders nieuwe partners krijgen. Soms hebben deze partners ook al een kind, of krijgen de ouders en zijn/haar nieuwe partner samen nog een kind. Kortom, er ontstaan samengestelde gezinnen. In een samengesteld gezin kan het voorkomen dat de vrouw in het gezin voor het ene kind ‘mama’ is en het andere kind de vrouw bij haar voornaam noemt. Soms gebeurt het dat, vooral in geval van jonge kinderen, een kind zijn of haar stiefmoeder ‘mama’ noemt. Dit kind hoort dit dan bijvoorbeeld van zijn of haar stiefbroers en neemt dit over. Hoewel het kind hier niks negatiefs richting zijn ‘echte’ moeder bedoelt, kan het voor de moeder nogal pijnlijk zijn als je kind een ander met ‘mama’ aanspreekt.
Dit was ook het geval in een gezin waarvan de moeder een verzoek heeft ingediend bij de Rechtbank Noord-Holland. De moeder heeft de rechtbank verzocht te bepalen dat de aanspreekvorm ‘mama’ exclusief gebruikt wordt voor de moeder en niet voor de nieuwe partner van de vader. De moeder is van mening dat het verwarrend is voor het kind. Bovendien doet het de moeder zelf ook verdriet als zij hoort dat de stiefmoeder van haar kind met ‘mama’ aangesproken wordt.
Volgens de rechtbank is het belangrijk dat voor het kind duidelijk is en duidelijk blijft dat het kind één vader en één moeder heeft. Het is in het belang van het kind dat er geen verwarring ontstaat over zijn afkomst en zijn familiebanden. Deze verwarring zou kunnen ontstaan wanneer het kind de vrijheid krijgt om ook de partner van de man aan te spreken met ‘mama’. De rechtbank heeft daarom bepaald dat de aanspreekvorm ‘mama’ exclusief gebruikt mag worden voor zijn moeder. De rechtbank wijst het verzoek van de vrouw dus toe.
Belangrijk om te weten is dat dit soort vraagstukken per geval anders kunnen zijn. In sommige gevallen kan het daarom zo zijn dat er geen problemen ontstaan over de aanspreekvormen van nieuwe partners. Van belang is dat ouders hier in onderling overleg afspraken over maken. Als alle partijen er geen problemen mee hebben dat partners van de ouders ook met ‘mama’ of ‘papa’ worden aangesproken en jullie daar onderling afspraken over hebben gemaakt, is dit natuurlijk prima.
Wilt u meer weten over deze kwestie of over andere kwesties omtrent een echtscheiding? Of heeft u hulp nodig bij het maken van bepaalde afspraken? Neem gerust contact op met één van onze familierechtadvocaten. Tijdens een gratis kennismakingsgesprek helpen wij u graag verder.
Geschreven door:
mr. Job Blok.
Heeft u een vraag? Neem contact op.