Moet ik het loon van een werknemer doorbetalen als deze door corona in quarantaine zit?

Category: Werkgevers

Het kan voorkomen dat een werknemer geen recht heeft op loondoorbetaling indien deze vanwege het coronavirus in quarantaine zit. Hiervoor is echter wel vereist dat de werknemer bewust naar een risicogebied is afgereisd en dat de werkgever voorafgaand aan deze reis uitdrukkelijk heeft aangegeven dat de werknemer geen recht zal hebben op loondoorbetaling indien deze tijdens of na de reis in quarantaine komt te zitten.

Dit is echter uitzondering op de regel. Indien een werknemer (onverwacht) in quarantaine komt te zitten op de vakantiebestemming, heeft deze namelijk wel recht op doorbetaling van loon conform de afspraken in de arbeidsovereenkomst of cao.

Uiteraard heeft ook een zieke werknemer die in quarantaine moet blijven recht op doorbetaling van loon. Hetzelfde geldt voor de werknemer die (nog) niet ziek is, maar wel verplicht in quarantaine verblijft doordat deze bijvoorbeeld met een besmet persoon in contact is geweest.

De dagen dat de werknemer in quarantaine verblijft mogen niet in mindering worden gebracht op de vakantiedagen, tenzij de werknemer hier mee instemt.

Meer advies over arbeidsrecht

Geschreven door:

Beheerder

Beheerder.
Heeft u een vraag? Neem contact op.

T: 0318 - 584 999
E: info@axiusadvocaten.nl

Ontdek wat onze advocaten voor
u kunnen betekenen.

Gratis kennismaken